Gent 2050 (Game)

gent 2050“Gent, 2050.

Een vernietigende oorlog  om de laatste fossiele brandstoffen is net ten einde gekomen. De wereld is één grote puinhoop. Het voorbestaan van de mens is bedreigd. De enkelingen die het overleefd hebben, staan voor een zware opdracht. Ze strijden om de laatste leefbare plekken, de laatste voorraden water en voedsel. Daarnaast moeten ze de wereld terug opbouwen. Doen ze dat op een duurzame (klimaatneutrale) manier of niet? Hun gids en boodschapper  is Egon, de alwetende.”

Gent 2050 is een ‘Serious Urban Game’  die jongeren  bewust wil maken over het effect van hun dagdagelijkse handelen op het klimaat. Deze activiteit is nog in volle ontwikkeling. De activiteit zoals hier beschreven is een eerste indicatie van hoe het definitieve spel er kan uitzien.

Spelinhoud

Er heeft een grote apocalyps plaatsgevonden. De stad is totaal verwoest en moet heropgebouwd worden. Twee personen staat klaar om dit te doen. Langs de ene kant is er Daryl, de voorstander van een alternatieve en duurzame levenstijl. Langs de andere kant hebben we Angel, uitdrager van onze consumptie- en verspilmaatschappij. De spelers zullen nu in twee teams (Team Angel en Team Daryl) moeten strijden om de stad op hun manier te kunnen opbouwen. Dit doen ze aan de hand van verschillende spelmissies, gewapend met een tablet in hun handen.

Het hele spel wordt geleid door de sjamaan. Hij is de alwetende: Weet alles met betrekking tot de heropbouw van de stad. Voor het spel start licht hij het verhaal toe, verdeelt hij de teams en geeft hij de uitleg van het spel. Dit aan de hand van een presentatie.  Tijdens het spel houdt hij de tussenstand van beide teams bij, en geeft hij extra spelimpulsen aan de teams met betrekking tot het dagboek. Bij afloop maakt de Sjamaan de winnaar bekend en leidt hij een korte nabespreking met betrekking tot de inhoud.

Foto’s

In de week van 30 september vond er een eerste test-week plaats.
Foto’s hiervan kan je terugvinden op onze flickr-pagina