Categorieën
Blog

Pokémon Go: when the geeks meet, een nieuwe local gaming community

Indien u graag gamet of een fan bent van Pokémon heeft u er ongetwijfeld al van gehoord. Ik durf het zeggen: Pokémon Go is de nieuwste en hevigste hype in de game-community sinds World of Warcraft. Maar het spel is veel meer dan een hype. Het veranderd de manier waarop we gamen en maakt gaming niet alleen mobiel, het brengt ook conversaties op gang met volstrekte vreemden. Al dan niet met een pintje!

Akkoord, er bestonden reeds games waarbij je in de echte wereld moet rondlopen om plaatsen te veroveren. Er was ook al Swarm (vroeger Foursquare), dat toonde dat gamers met veel enthousiasme streden om real-life locaties te veroveren. Wat misten deze games nog om mensen echt samen te brengen? Pokémon Go leert het ons: een populaire franchise, een goede story, en rivaliteit in teams.

Gisteren ging ik samen met mijn vriendin op stap in Gent, smartphone in de hand, om Pokémons te gaan vangen. We waren versteld van hoeveel mensen we rond ons zagen die hetzelfde spel aan het spelen waren. Mijn vriendin ontdekte ook al vlug Pokémon Go Gent op facebook, een groep waar Pokémasters elkaar tips gaven en aankondigden waar en wanneer ze een Lure zouden droppen. Voor ik verder ga zal ik dat even moeten uitleggen. Een Lure lokt extra Pokémons naar een bepaalde locatie voor 30 minuten, deze Pokémons kan je dan vangen, wat je helpt het doel van het spel te bereiken: Gotta catch ‘em all! Deze Lure en locatie is voor iedereen zichtbaar, dus komen er meerdere gamers op af. Bij een Lure in centrum Gent verzamelt zich al snel 10 man, met een (ongetwijfeld voorlopig) record van 38 Pokémasters die gelijktijdig op en rond een bankje in het citadelpark stonden.

Gamers posten op facebook of twitter waar ze een Lure gaan plaatsen, en iedereen komt erop af om van de voordelen (lees Pokémons) te genieten.

Mijn vriendin had gisteren een leuk idee: wat als we nu iedereen die naar onze Lure kwam een pintje aanboden? Zo geschiedde en al snel waren we volop in gesprek met een groepje van 10 volstrekte vreemden. We kletsten er allemaal gezellig op los: welk level heb jij? Welke Pokémon heb jij al gevangen? Hoe werkt dit of dat? Iedereen vond het fantastisch om elkaar te ontmoeten. In het echte leven. Het was zo gezellig dat het groepje na de 30 minuten besloot om samen verder op Pokéjacht te gaan. Het was gezellig en werd snel laat.

Iedereen voelde het en zei het: dit is nieuw. Dit is leuk.

We hebben allemaal behoefte aan persoonlijk contact, gaming communities voldoen hier gedeeltelijk aan, maar ze zijn online, en de mensen die je ontmoet leven soms langs de andere kant van de wereld. Bij Pokémon Go maken we nieuwe lokale communities van gamers die elkaar leren kennen en helpen. Iedereen leeft samen in de nostalgie van Pokémon, dus er zijn meer dan genoeg gespreksonderwerpen: van de original Pokémon Red en Blue, tot de do’s and dont’s van Pokémon Go.

Het nieuwe aan dit spel, dat nog geen enkele andere game voordien in slaagde, is dat je mensen leert kennen. Volgende week Donderdag 21 juli (u leest het goed, de feestdag!) is er een grote Pokéhunt om 14u in het Citadelpark. Ik zal alvast weer een Lure droppen en neem een bak pintjes mee!

Tot dan en: Gotta Catch ‘Em All!

Tim Duerinck,

Tim Duerinck werkt bij vzw [ew32] en ontwikkelt location-based educatieve games voor het leerplichtonderwijs. Met hun educatieve games onderzoekt vzw [ew32] al sinds 2009 games en passen ze de Serious Urban Games die ze ontwikkelen toe in pedagogische context. Hij is momenteel een level 12 Pokémaster.